Akarsuda Altın Arama: Başka Madenler Bulunabilir Mi?

Akarsuda Altın Arama Nasıl Yapılır?

Akarsuda Altın Aramak son dönemlerde oldukça popüler hale geldi. Aslında çok eskilerden beri bu yöntem kullanılmaktadır, eski uygarlıklar da aynı şekilde Altın Tuzakları ile akarsuyun yönüne göre havuzlar oluşturup, bu havuzları belirli aralıklarla gelip eledikleri ve bu şekilde Altın topladıkları bilinmektedir.

Günümüzde bu tarz yöntemleri hobi olarak yapan bir çok kişi aslında biraz bilgi ve biraz doğru teknik ile gerçekten hatırı sayılır miktarlarda altın elde edebiliyorlar. Birçoğu bu hobiye hevesleniyor ancak binlerce liralık ekipmanlar satın almalarına rağmen hiç bir sonuç elde edemiyorlar 🙂 Bilin bakalım neden? Çünkü teknik yok, bilgi yok. Her akarsuda altın olmayabilir, her toprakta her mineral bulunmayabilir. Yada oranları çok düşük olduğu için sizin aradığınız yerde Altın ve benzeri herhangi bir maden olmayabilir.

Uzun ve rehber niteliğinde bir yazı hazırlayacağım, sizlere bilgi aktarırken aynı zamanda bende bilmediğim konularda bilgileniyor ve sizlerle paylaşıyorum. Umarım bu yazı, aradığını bulmayı aklına koymuş kişiler için faydalı olur.

Öncelikle sizlere bazı önemli noktalardan bahsetmek istiyorum, soru cevap şeklinde ilerleyeceğiz.

akarsuda altın arama
akarsuda altın arama

Akarsularda Altın Nerelerde Bulunur?

Bir altın arama yaparken, akan suyun ne tarafa meyil ettiğini iyi gözlemlemelisiniz ve suyun hızı ne kadar şiddetli aktığını da incelemelisiniz. Altın ve benzeri kütlesi ağır madenler suyun aktığı yöne doğru önüne bir engel çıkasıya kadar sürüklenmeye devam edecektir.

Bu ne demek oluyor? Yani arayacağımız yerler doğal engeller olmalıdır. Altının sıkışabileceği nehirdeki kıvrımlar. Altın, su akışının kayalar ve kütükler gibi engellerle veya nehirdeki kıvrımlar gibi su yolunun değiştirildiği yerlerde bulunur. Öncelikle temel bilgileri vereceğim ve daha sonrasında aşağıdaki görselleri dikkatlice incelemenizi istiyorum.

  • Altın ayrıca iki nehrin veya akarsuyun birleştiği yerde bulunabilir. Buna “birleşim bölgesi” denir.
  • Arama yapılan bölgede, Demir Tozu, Pirit, Kuvars kristalleri mevcutsa o bölgede altın olma ihtimali çok yüksektir.
  • Altın kütlesinden dolayı diğer bütün madenlerin ve kum parçalarının altında kalacaktır. Bu demek oluyor ki ne kadar derinden örnek alırsanız şansınız o kadar artabilir. Aslında çokta derinlere inmeye gerek yok! 60-120cm arası bir derinlikten örnek alabilirsiniz.
  • Altın çoğu zaman bir engele takılır ve oraya sıkışır.
  • Ana Kayalar(Büyük Kayalar): Akarsuyu gözlemleyin, en büyük kayayı görebiliyor musunuz? Onun etrafını araştırın ve kayanın suyun aktığı yöne doğru olan tarafına bakın. Altın kayaya çarparak sıkışmaz, suyun ağır metalleri kayanın ön tarafına sürtünme ile toplaması sonucu sıkışır. Yani kayanın yanlış tarafını kazmayın!
  • Akarsuyun Kıvrımları: Suyun kesildiği ve farklı bir yönde devam ettiği yerleri araştırın.
  • Suyun Yavaşladığı yerler: En çok altın ve ağır metallerin topladığı yerlerdir. Önünde hiç bir engel tanımadan buraya kadar sürüklenmiş altın parçaları(nuggetlar) suyun hızının yavaşlaması sonucu, bulduğu ilk kenarda kendisini çökertecektir.
  • Ağaç Kökleri: Evet yanlış duymadınız, derelerin kenarlarında aslında dereden uzak ancak su yatağının bir zamanlar oralardan da geçmiş olabileceğini düşündüğünüz ağaçların köklerini araştırın. Ancak; asla kazarken ağaçlara zarar vermeyiniz özellikle derenin yönünü değiştirecek şekilde bir kazı işlemi de yapmayın. Bu zaten yasalarımızda bir suçtur ve cezası vardır.
  • İçi Oyuk Kayalar: Doğal süreçlerle veya yapay bir şekilde uzun süredir içerisinin oyuk olduğu yapılar, kayalar ve büyük kütükler. Bunların içerisinde biriken kumları eleyebilirsiniz.
  • Şelaleler: Ağır madenlerin en çok bulunduğu yerlerdir Şelaleler. Aynı şekilde Şelaleden akan şiddetli suyun tam olarak durulmaya başladığı yerler veya Şelaleden direkt olarak bir çukur içerisine toplanması sonucu oluşan kum birikimlerini inceleyebilirsiniz.

Akarsuda Altın Arama Ekipmanları

Sanırım en çok merak edilen konulardan biriside bu altın arama ekipmanları. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki derelerdeki ve akarsulardaki doğal Altın vb. gibi madenleri Dedektörler ile bulmanız mümkün değil, en azından Türkiye’de bulunabilecek boyutlardaki altınların Dedektörlerin o ince ayarda tespit etmesi çok zordur. Özellikle elinize alıp küçük bir altın parçasını bile dedektöre tutsanız ona tepki vermeyecektir. Bu Hobiyi definecilik ile karıştırmayın! Bu tamamen doğadaki, akarsulardaki minerallerin – madenlerin araştırılması ile alakalıdır. Unutmayın ki bu hobi de abartılırsa ceza almanıza sebep olabilir. Çok derin kazılar yapmamalısınız, doğaya zarar vermemelisiniz ve büyük makineler kurmamalısınız.

  • 1 Adet Küçük Bahçe Küreği: (Büyük Kürekler ile gezmeyin, ceza yiyebilirsiniz.)
  • 1 Adet Elek:Büyük taşları eleyebileceğiniz ve zamandan tasarruf etmenizi sağlayacak bir elek.
  • 1 Adet PAN: Bu her yerde görmüş olduğunuz yuvarlak içerisinde kumları inceleyip su yardımı ile ağır/hafif parçaları döndürme ve ittirme yöntemleriyle çökertme işlemini yapacağımız ekipmandır. Yani Altın diğerlerinden ağır olduğu için her zaman en dibine çökecektir. Pan kullanımı ustalık gerektirir ancak biraz deneme yanılma yöntemiyle elinizi alışacağını düşünüyorum.
  • Savak: Bu hobide belki de en üst seviye kullanmanız gereken ekipman savaktır. Bunun üstünü kullanmanız durumunda artık hobiden çıkıyor ve tamamen ticari amaçlar içerisinde altın aradığınız düşünülecektir ve herhangi bir şikayet durumunda veya yakalandığınızda, muhtemelen ekipmanlarınıza el koyulacaktır ve cezai işlem uygulanacaktır.
sluice box
sluice box(savak)

Savak Nedir?

Sluice box, altın madenciliği gibi kumlu veya çakıllı zeminlerdeki değerli metal parçalarının çıkarılmasında kullanılan bir araçtır. Genellikle ahşap veya metal bir kutu şeklinde tasarlanmıştır ve içinde altın gibi ağır minerallerin birikmesine izin vermek için çeşitli boyutlardaki paspaslar kullanılır. Bu paspasların şekilleri ve kalitesi, altın gibi metallerin tutuşunda önemli rol oynar. Bazıları Delikli ve kıvırcık saçaklardan oluşur ve bazıları sadece engelleri olan desenlerden oluşur.

Sluice boxlar, altın madenciliğinde oldukça popüler bir araçtır ve hala birçok modern madencilik operasyonunda kullanılmaktadır.

Gerçek Altın Nasıl Ayırt Edilir?

Akarsuda altın arama işine yeni başlayanların sıklıkla altın ile karıştırdıkları bir şey var.

Pirit Nedir?

“Pirit, formülü FeS₂ olan, kübik sistemde billurlaşan demir sülfür. Özgül ağırlığı 5-5,02 arasında, sertliği 6-6,5 arasında değişen piritin, billurları metal parlaklığındadır. Elektriği iletir ve ısıtıldığında zayıf bir elektrik akımı üretir.”

Aşağıdakiler PAN içerisinde altın gördüğünüzü sandığınızda ilk olarak kontrol etmeniz gereken şeyler olsun.

  1. Altın her taraftan parlak gözükür. Güneş altının parlamasını sağlar. Altını güneşe doğru tuttuğunuzda o güzel sarı renk her açıdan parlıyorsa altındır.
  2. Pirit tırnağınızla bile parçalanabilecek sertliktedir. Altını parçalayamazsınız, altın sadece doğru kuvvet uygulandığında ezilebilir.
  3. Pirit suyun üstünde yüzebilecek kadar hafiftir. Ancak altın asla suyun üzerinde yüzmez, her zaman en dipte sürüklenir.
  4. Altının rengi bazı durumlarda paslı bir görünümde olabilir.
  5. Altın bir çok şekilde olabilir, yuvarlak, sivri kenarlıkları olabilir ve ince uzun bir görüntüde de olabilir.
  6. Bulacağınız altınlar çok küçük parçalarda olabilir, mikron düzeylerde altın zerrecikleri de bulabilirsiniz.
  7. Derede sarı renkte başka bu kadar sert ve ağır bir şey bulma ihtimaliniz düşüktür. Önceliğiniz sertliği ve ağırlığını ölçmek olsun. Çok küçük bir parça bile kendisini bir şekilde belli edecektir, onu gördüğünüz anda evet işte bu kesinlikle altın olmalı! Emin olun altına benzer çok şey göreceksiniz ancak hep bir şüpheniz olacaktır. Gerçekten bir altın bulduğunuzda inanın o kendisini çok net bir şekilde belli edecektir, sadece biraz dikkatli incelemeniz gerekiyor.
Derede altın arama
Derede altın arama

Akarsuda altın arama sonucu elde edilmiş altınlar, yandaki görseldekiler gerçek bir altındır ancak sizin bu boyutlar altın parçaları bulma olasılığınız neredeyse yok denecek kadar az. Özellikle Türkiye’de bu kadar büyük parçaların bulunduğuna dair birtakım videolar mevcut ancak her bilgiyi de doğru kabul etmemek gerekir. Bu görseldekiler en az 40-50 gram vardır. 🙂

Video Önerisi

Daha önce izleyip beğendiğim öğretici bir videoyu sizinle paylaşmak isterim.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir